Open Source Sofware

030 - 34 10 34 9 agile@www.nipon.nl

Certificering & accreditatie

NIPON hanteert GEEN certificering en we zijn ook niet geaccrediteerd bij een overkoepelend orgaan of onderwijsinstantie. We geloven namelijk niet in bewijspapiertjes. Bewijs van wat? Dat je je hoofd hebt volgestopt met kennis? Dat je als trainingsbureau altijd goede trainingen geeft? Wat is een goede training? We gaan op deze pagina graag dieper in op onze bezwaren tegen certificering en accreditatie. En op onze visie op leren zoals het volgens ons wél werkt. 

De waarde van reguliere certificering
Certified scrum master, Lean Six Sigma black belt, SPOTCER geaccrediteerd trainer. 
Zomaar wat titels die we tegenwoordig regelmatig tegen komen op CV’s en Linkedin profielen. Maar wat is de waarde van zo’n certificering? Tijd voor wat kritische kanttekeningen:

  • Snel geleerd, snel vergeten. Certificering wordt vaak toegekend na één of meer intensieve trainings- of opleidingsdagen. Maar het lerend vermogen van een brein is beperkt. Op een bepaald moment is het hoofd vol en wordt informatie weer data.
  • Puur kennis. In het beste geval is de certificering het bewijs dat je een hoop hebt opgestoken. Maar de praktijk is weerbarstig. Want wat kun je met kennis als je niet weet hoe je die vertaalt in de werkpraktijk? Met trucjes als je team er niet op zit te wachten?
  • Momentopname. Een certificering krijg je op een bepaald moment. Maar dan moet je er wel volop mee aan de slag. Een controlevraag die een recruiter zou moeten stellen aan elke certified X is dan ook: ‘In welk recent project heb je de kennis toegepast, in welke rol en met welk resultaat?’
  • Individueel. De meeste gecertificeerde opleidingen en trainingen hanteren de zogenaamde ‘open inschrijving’. Dit betekent dat je je als individu inschrijft. Deze vorm dwingt tot een kennisgerichte aanpak. De praktijkoefeningen blijven abstract want je beleeft het niet met de mensen in je échte werk.

Ons alternatief
Hoewel het opzetten van een eigen certificeringsprogramma vrij staat, kiezen wij hier niet voor. Ondanks het feit dat we leven in een wereld waar het al dan niet voeren van een titel of certificering het verschil kan maken tussen een opdracht krijgen of mislopen. Wij focussen liever op de inhoud door de volgende insteek:

  • Teamtrainingen. Wij bieden geen open inschrijving, maar slechts teamtraining. Daarbij werken we altijd van de drietrapsraket: verbinding maken met jezelf, met de ander en met het krachtenveld waar jij je in begeeft. De individuele lessen vertalen we vervolgens naar het team. De eerste stap is van vitaal belang omdat de samenstelling van een team verandert* maar jij jezelf altijd meeneemt.
  • Gespreid leren. We rammen er niet in één of meer dagen vrachtladingen informatie door, maar bieden we de mogelijkheid je de stof echt eigen te maken. Voldoende tijd voor bezinning, reflectie en stilte dus.
  • Leren in de praktijk. NIPON creëert een praktijksetting. Wij combineren kennis en tools met een praktijksituatie die dicht aanschuurt tegen de werkelijke dynamiek die je op je werk tegenkomt. Met de waardevolle zaken die dan naar boven drijven, kunnen onze trainers effectief aan de slag.

Geen accreditatie
De NIPON teamtrainingen en coachingstrajecten zijn niet geaccrediteerd. Dit betekent feitelijk dat we nog niet tegen betaling zijn beoordeeld door een groep wijze mannen en vrouwen. Mocht je enig cynisme proeven, dan klopt dit. Want wat ons betreft komt die accreditatie er niet. Tenzij onze doelgroep dit als harde eis stelt, besteden wij onze tijd en gelden liever aan het verbeteren van onze producten.

* Zeker in Large Scale Scrum (LeSS) en multi-level scrumprojecten (agile scaling) wisselt de samenstelling van teams vaak, zodat het lastig is om een bepaalde groep gedurende 90 dagen te volgen. Dit is kwalijk en druist in tegen de Agile beginselen maar is helaas vaak wel de praktijk.

 

Nipon is praktijkgerichte opleiding, cursus, training en workshop in de agile mindset. Scrum werken? Doe eerst de certified agile onboarding. Nipon is praktijkgerichte opleiding, cursus, training en workshop in de agile mindset. Scrum werken? Doe eerst de certified agile onboarding. Nipon is praktijkgerichte opleiding, cursus, training en workshop in de agile mindset. Scrum werken? Doe eerst de certified agile onboarding. Nipon is praktijkgerichte opleiding, cursus, training en workshop in de agile mindset. Scrum werken? Doe eerst de certified agile onboarding. Nipon is praktijkgerichte opleiding, cursus, training en workshop in de agile mindset. Scrum werken? Doe eerst de certified agile onboarding.

Call Now Button