Open Source Sofware

030 - 34 10 34 9 agile@www.nipon.nl

Wat is scrum?

Scrum. Scrummen. Het moet wel haast de grootste hype zijn in managementland. Overgewaaid vanuit de IT en doorontwikkeld tot onder meer business scrum. Een snelle term die een prachtige belofte in zich draagt: ‘Ga scrummen en alles komt goed’. Maar wat is het?

Kort gezegd: scrum is een methodiek voor projectmanagement die voortkomt uit de Agile mindset. We noemen het een framework, maar je kunt ook toolbox zeggen. Goed toegepast kan scrum wonderen verrichten, slecht toegepast is het als vioolspelen met een bokshandschoen.

Scrum werken doe je vanuit een multidisciplinair, zelfstandig team waarin de leden samen verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat.

Ontstaan
Scrum is ontstaan in de IT. Software-ontwikkeling. In de loop van de tijd zijn meerdere disciplines de voordelen gaan zien. Business scrum is de term die gebruikt wordt voor scrummen buiten de IT. Scrum heeft zijn weg gevonden naar stoffige board rooms, hippe start-ups en niet te vergeten bebrilde marketeers. En met het succes is een enorm aanbod aan trainers, opleiders en scrumgoeroes meegekomen.

Kritiek
Zijn wij neerbuigend over scrum? Nee, zeker niet. Wij passen scrum al jaren effectief toe in onze projecten en ondernemingen. We zijn wél kritisch. Te vaak komen we certified product-owners tegen die hun papiertje in een zweterig leslokaal bij elkaar geleerd hebben maar geen flauw idee hebben wie de klant is. Of scrum masters die zich Agile coach noemen en kwistig met post-its strooien zonder dat zij de essentie van Agile doorzien.

Soepel zijn en blijven 
Agile betekent letterlijk soepel. Eén van de kernonderdelen van Agile is loslaten. Dus werkt scrum niet voor je, vindt dan een andere weg. Combineer de Agile technieken en gooi steeds weer de ballast overboord. In plaats van de oude projectmanagementmethode te vervangen door een andere, creëer je een ‘culture of experimentation’. Scrum is een trucje, Agile een Mindset. Die Mindset leer je bij NIPON.

Dat kan anders!
Nipon wil – en gaat – dit veranderen. Ons devies: Agile is een mindset. Een mindset kun je leren. Pas daarna kun je goed omgaan met de trukendoos die scrum heet. NIPON biedt als enige een unieke, praktijkgerichte training in de Agile Mindset. Als basis voor het werken met één of meer frameworks (lean startup, scrum, kanban, xp). We doen dit voor teams en complete organisaties. Vraag een gratis intakegesprek aan. Het kost u niets en levert gegarandeerd waardevolle inzichten op.

Scrum is slechts een toolkit. Agile is een mindset.

Scrum is een methode
Agile is een mindset
Een mindset kun je leren

 

Call Now Button